Adoptions information

Alla våra hundar finns i hägnet Cantinho da Milú (Milús hörna). En privat gård i Setúbal strax norr om Lissabon, tillhörande en kvinna vid namn Milú, som för tillfället har 700 hundar i sin vård. Alla räddade från gatan eller kommunala kennlar.  Hundarna är välskötta, vaccinerade samt de flesta kastrerade (en hund kastreras dock alltid inför en adoption) – men alla i behov av ett eget, kärleksfullt hem.
På området finns även några katter, ibland mindre gårdsdjur och någon gång har det hänt att en åsna blivit omhändertagen.

Vi har ett antal hundar som redan har blivit adopterade i Sverige och efter ett besök av någon utav våra svenska representanter i ditt hem kommer hunden till dig: vaccinerad, kastrerad, med obligatoriskt blodtest och med giltigt pass samt elektroniskt chip.
OBS! Valpar är resklara först vid 5 månaders ålder och enligt vårt kontrakt är adoptören skyldig att få sin hund kastrerad om den inte var gammal nog att bli det innan den lämnade hägnet.

Att adoptera en hund från oss krävs att du är myndig, eller att vi också får kontakt med dina förmyndare. Vi har annars en åldersgräns på 20 år.
Alla i familjen bör vara medvetna om att det tar tid och tålamod för hunden att anpassa sig till sitt nya hem. Du bör också ha en stabil ekonomi och en lika stabil livstid. Hunden får inte lämnas ensam de första dygnen och miljön bör hållas så lugn som möjligt den första tiden. Du måste också vara medveten om att gatuhundar kan ha mindre skavanker och att adoptera en hund med okänd bakgrund kan innebära lika mycket tålamod och träning som att skaffa en valp.

Det finns möjlighet att själv titta läsa om våra hundar på hemsidan, men det går också bra att kontakta oss och beskriva vilken sorts hund Ni letar efter, så hjälper vi till genom att rekommendera några hundar vi anser passa er och er livsstil.

När adoptanten har valt en hund kommer första steget vara att boka in ett hembesök. Under besöket kommer man att ta sig tid till att lära känna adoptanten lite och ge dem möjlighet att lära känna ”oss”. Detta är en obligatorisk och väldigt viktig del av adoptionen då detta kommer avgöra ifall adoptionsansökan kommer godkännas eller ej och vi ser det som en form av försäkran för båda parterna.

Blir adoptionen godkänd är nästa steg att boka in hunden för en veterinärkontroll. Innan detta görs ska adoptanten betala ~1250sek. Denna kostnad inkluderar veterinärkontroll, blodprov, pass, chipp och avmaskning för hunden. Kostnaden kan variera beroende på valutakursen.

Blodprovsresultaten kommer att vara klara inom ca 7 dagar och ska då utesluta olika typer av fästingfeber, hjärtmask samt leishmania. Skulle hunden ha någon typ av fästingfeber kommer den att behandlas med antibiotika i 5 veckor och är därefter friskförklarad.
Visar proverna att hunden skulle ha hjärtmask behandlas även detta.
Skulle det visa sig att hunden har sjukdomen leishmania – en sjukdom som med hjälp av medicinering ej är dödlig, men ligger latent i kroppen – kommer adoptanten ha möjlighet att häva adoptionen och även välja en annan hund.

 

När hunden sedan är resklar börjar man leta efter flyg via Arlanda, Landvetter eller Kastrup, beroende på vart i landet adoptanten bor. Det finns då möjlighet att själv resa ner för att hämta hunden – vi ordnar med skjuts till hägnet och sovplats finns även där om man skulle vilja stanna ett par dagar. Har man inte möjlighet till detta ser vi såklart till att ordna med flygassistans och alltså någon som då flyger med hunden till Sverige.
Den sista summan i adoptionen varierar beroende på flygpriserna, medan hundens resa ligger på ~950 sek eller ~1900 sek om hunden är av stor modell (ca 30 kg). Men vi ser alltid till att försöka boka den minst kostsamma resan och har vi även möjlighet att få hjälp av någon som redan ska flyga mellan Lissabon och den utvalda flygplatsen i Sverige kommer denna kostnaden att dras av helt.

Allt som allt går en adoption totalt på mellan 3500-5500 sek och då involverar det ingen tillagd vinning för organisationen.

 

 

ADOPTIONSVILLKOR FÖR DOGS OF PORTUGAL

Dogs of Portugal förmedlar endast hundar till bra och kärleksfulla hem, där hunden anses vara en del av familjen. Detta innebär att du som adoptör vet att Ni försäkrar oss om att hunden:

* behandlas med omsorg, respekt och vänlighet. Att alla former av träning av hunden görs med bra metoder, utan utskällningar, slag eller annan hård behandling eller verktyg som strypkrage, antiskall-halsband etc.

* förs till veterinären vid behov, för årlig hälsokontroll och vaccination, samt behandling för sjukdom eller skador.

* blir försäkrad (obligatoriskt). Detta bör göras samma dag hunden kommer till landet, då det går att få en temporär skadeförsäkran och mellan 20-30 karensdagar, därefter måste försäkringsbolaget få papper från veterinär där ägaren har tagit hunden till en grundlig hälsokontroll. Först efter detta kan man registrera en fast försäkring på hunden.

* får ett bra foder som är anpassat efter hundens ålder, livsstil och behov.

* får den aktivitet den behöver (lek, träning, motion) och inte lämnas ensam i flera timmar varje dag. Djurskyddet rekommenderar att en hund inte bör vara ensam i hemmet i mer än 5h i sträck. Det gör även vi.

* får kontinuerlig och ordentlig päls-, klo- och tandvård utefter behov.

* och att adoptanten ser till att hunden inte smiter och/eller bli skadad (ex ett bra och stabilt staket till en eventuell trädgård), samt att hunden är ID-märkt och registrerad i Ditt namn.

 

Adoptionskontraktet kommer att läsas utav adoptanten och om denne instämmer på alla punkterna skall detta skrivas på utav adoptanten samt en den involverade representanten från DOP under det obligatoriska hembesöket inför adoptionen.

Uppfyller inte adoptanten kraven som står i kontraktet har DOP rätten att kontakta adoptanten om detta.

 

ÖNSKEMÅL

Några viktiga önskemål från Dogs of Portugal är att få boka in minst ett återbesök hos hunden och dess nya familj, samt att adoptanten informera DOP/oss om hundens välbefinnande – då gärna genom både text och bilder. Vi inom DOP önskar även att få bli informerad inom 24h ifall hunden har sprungit bort och om allvarliga hälsoproblem dyker upp, eller även om ett dödsfall sker. Även om våra hundar har fått nya hem är vi alltid nyfikna på deras nya liv och måna om deras hälsa.

Kommer det en situation där adoptanten inte längre kan behålla hunden önskas vi även bli kontaktade om detta och vi står även när som helst till hands om adoptanten ber om hjälp i sökandet efter ett nytt hem åt hunden.

Adoptanten bör också vara medveten om att Dogs of Portugal inte kan garantera hur hunden kommer att bete sig i ett hem, då hundens bakgrund och uppfostran ofta är okänd.

Hundens allmänna hälsa kontrolleras innan antagandet av internationella, utbildade och betrodda veterinärer.

Upptäcker veterinären ett hälsofel som kan leda till kontinuerlig medicinering skall detta meddelas till adoptanten innan adoptionen fortgår. Väljer adoptanten själv om man ändå vill ta emot hunden och då även är enig om att eventuella kostnader kan tillkomma med en efterbehandling utav hunden i Sverige.

 

VETERINÄRBESIKTNING

 

Före en adoption går hunden igenom följande läkarundersökningar:

Allmän hälsokontroll för att godkännas och internaliseras, detta gjort utav en legitimerad och betrodd veterinär. Samt blodtester för leishmania, hjärtmask och fästingfeber (Ehrlichia, Babesia och Rickettsia)

Blodprovsresultat:

Adoptanten är i samförstånd med risken för att hunden kan drabbas av medfödda eller andra ej ännu existerande sjukdomar. Om sjukdomen förekommer inom två år är adoptanten därför överens om att inga anspråk kommer att hållas emot Dogs of Portugal, då antagandet av hunden sker genom en välvillig handling av adoptanten och att hjälpa en portugisisk gatuhund till att få ett bättre liv.
Köplagen gäller inte för detta uppdrag.

Dogs of Portugal rekommenderar att adoptanten tar hunden till en veterinär för en grundkontroll – detta är även obligatoriskt om man vill få hunden försäkrad – samt att man låter ännu ett blodprov göras ett år efter att hunden anlänt.

 

 

ADOPTIONSKOSTNADER OCH INFO

 

Adoptanten bör vara införstådd i att kostnaderna för en adoption kan variera. Detta beroende på vilken period på året hunden kommer att resa, hur stor hunden är och hur många hundar som flyger. Summan totalt blir sällan över 4500:- och utav dessa kostnader gör DOP ingen som helst egen vinning.

*Blodprover, chip, eu-pass, vaccination, avmaskning + veterinärkontroll utgör ca 1300 sek, utav adoptionssumman.

*Resterande kostnader utgör hundens samt flygassistansens biljett.

Då hundarna först skickas på veterinärbesiktning finns det möjlighet att dela upp kostnaden i två delar, med 1300 sek som sk obligatorisk ”bokningsavgift”.

Det tar sedan mellan 3 veckor och upp till 2 månader innan hunden är resklar, detta beroende på blodtest etc. Adoptanten bör dock göra sig införstådd i att man ska vara redo att få hem hunden inom högst 2 månaders tid då vi helst ser att en hund inte bör vara reserverad under en längre tid än så.

Adoptanten ansvarar själv för att hämta upp hunden på den flygplats man har valt att flyga hunden via och för att undvika onödig stress skall hunden (med bil) resa direkt till sitt nya hem.

Adoptanten skall omedelbart efter hundens ankomst registrera denne inom Jordbruksverket. ID-märkningen från DOP skall heller inte avregistreras förrän adoptanten har registrerat hunden i sitt eget namn, samt införskaffat registreringsbevis på detta.

Efter en adoption ska man inte tveka med att kontakta oss om frågor skulle uppstå. En hunds beteende är inte alltid dynamiskt och kan såklart förändras med dess miljöanpassning. VI kommer därför att finnas som ett stöd, så länge hunden är i adoptantens vård.

 

Kontakta oss på: dopswe@gmail.com om du har frågor eller är intresserad utav att adoptera en utav våra hundar!

       .

Glatt mottagande på Arlanda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: