Att tänka på..

När man adopterar en hund – vuxen eller ung – så gäller nästan alltid samma ”regler” som när man skaffar en valp.
Du bör därför vara ordentligt förberedd innan hunden kommer hem till dig. Tänk på att hunden kanske kommer vilja ha en egen yta att vara på de första dagarna, att han/hon kan känna sig lite osäker och därför verka avlägsen och ointresserad av saker som sker runtomkring. Hunden kan också reagera på motsatt sätt och vara väldigt framåt och självsäker – därför är det viktigt att man har i åtanke att hunden man får hem kan bete sig på ett oväntat sätt än vad som visats på bilder och videor de första dagarna.
Då många av hundarna också levt i sheltret under en längre tid, och innan det kanske även levt lika länge på gatan, kan vi heller inte garantera att hundarna som adopteras är rumsrena.

Vid begäran från adoptören så testar vi alltid hur hundarna beter sig runt katter. Detta sker i ett mindre, avskärmat rum och endast om vi har fått in upphittade katter som vi kan presentera hundarna för. Märker vi av att hunden har ett avslappnat sätt till katter kan vi även låta dem få nosa på varandra.

När du väl fått hem hunden är det viktigt att du låter den få anpassa sig i sin nya miljö, dvs lugna och korta promenader flera gånger om dagen och inget onödigt åkande utan hunden bör stanna i hemmet de första veckorna. Någon bör dessutom alltid finnas i hemmet tillsammans med hunden under minst en veckas tid – när det gäller en mer försiktig och skygg hund (oftast speciell adoption) gäller detta för flera veckor framåt.
Det första dygnet efter att hunden kommit hem kan vara jobbigt då vi ger hundarna lugnande inför resan. Vissa hundar vaknar upp lagom till hemkomsten, men i vissa fall kan det ta upp till 24h innan han/hon vaknar till. Bli under detta dygn heller inte förskräckt om hunden spyr, urinerar eller bajsar inomhus – är hunden tillräckligt vid medvetandet vid hemkomsten och man har en bra och lugn gräsplätt att ta den till, se om han/hon kan behöva gå på toaletten innan ni går in. Annars – fram med trasan och vänta på den nya dagen!

När det gäller hundfodret – börja med mindre portioner och dela upp dem 3-4ggr/dag så att hundens mage vänjer sig vid den nya maten. På så sätt riskerar inte hunden att spy upp hela portionen pga den reaktion som ofta sker när hunden byter foder för snabbt och för extremt.

En månad efter att du fått hem hunden bör du gå till en veterinär för en grundkontroll av hunden. Får du ett godkännande efter det bör du omedelbart försäkra den (beroende på hundens ålder). Att ID-märka din hund i ditt namn är också mycket viktigt ifall hunden skulle komma bort. Hunden är chippad till Dogs of Portugal fram tills detta ändras av dig och skulle hunden ex komma bort skulle det innan ändring leda till att det skulle dröja ännu längre tid innan DU blir meddelad om hunden blivit hittad.

Vid fler frågor kan du när som helst på dygnet kontakta oss via mail! Kontaktuppgifter finner du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: