Gatuhundarna

Vi i Dogs of Portugal försöker göra en skillnad, både för hundarna som anländer till hägnet och vi vill även ändra den likgiltighet man i landet känner mot hundar och andra djur. I Portugal är villkoren för hundarna i allmänhet mycket sämre än i Sverige och resten av Skandinavien – man ser helt olika grader av övergrepp och vanvård av hundar här nere och det är en svår kamp att öppna allmänhetens ögon inför detta. Det är också därför vi gör allt vi kan för att hjälpa hundarna och stödja de människor som arbetar hårt för att ge hundarna bättre villkor.

Hundarnas väg till Cantinho da Milú är många och de hundar som räddas av organisationen har alla olika bakgrund – vissa mer vanliga än andra.

Många av de hundarna som hamnar på gatan eller olika kennlar/hägn i Portugal har oftast vid ett tillfälle haft ett hem och en familj. Men livet för en hund i en portugisisk familj är väldigt annorlunda än det livet svenska familjer erbjuder sina hundar. Många hundar i Portugal kommer aldrig innanför dörren till huset, de står oftast kedjade på gården, lever på altanen eller tvingas leva på balkongen till en lägenhet. Många hundar får uppleva övergrepp, hunger, försummelse, isolering och betraktas i allmänhet som avfall eller likgiltiga tillhörigheter – tjänar inte hunden ex som vakthund, då dröjer det inte länge innan den hamnar på gatan eller i hägnet. Har man hund ska den ha ett syfte, tjänar den inte på det sättet ägaren väntat sig är den totalt värdelös.

Samtidigt är det inte vanligt att man dödar sina djur, så när familjens hund blir sjuk dumpar de hellre hunden på en ödeplats istället för att ”slösa pengar” hos veterinären. Om en familj ska flytta lämnar de ofta kvar hunden ensam i huset eller dumpar den på vägen till sitt nya hem. Skulle hunden bli dräktig och få valpar vill man ta så lite ansvar som möjligt och placerar hunden på gatan tillsammans med sina små, ibland hinner inte ens hunden föda sin kull i hemmet då den blivit dumpad långt innan. Ibland åker de även ner i en plastpåse och slängs i en soptunna. Exemplen på misslyckandena är tyvärr oändliga och de upprepas dagligen i olika delar av landet.

En av de vanligaste händelserna till att detta sker är från början ett oansvarligt valpköp. En liten leksak till sina barn som de sedan tröttnar på när hunden blir äldre och ”besvärligare” – oftast när den kommit upp i 1 årsåldern.  Då åker den raka vägen ut på gatan, till den kommunala kenneln eller till hägnet. Oftast handlar det om söta, sociala hundar som är vana vid att få uppmärksamhet från människor och tycker om att leva med en familj – inte i ett hägn med hundratals andra hundar.

Livet som gatuhund är tufft och med tidens gång får de allt fler dåliga erfarenheter – de blir mer och mer rädda och missriktade. Därför är det viktigt att vi får hundarna till hägnet ”i tid” när de fortfarande har goda möjligheter att åter känna sig trygga och glada. Det blir också lättare för dem att anpassa sig i ett nytt hem. Hundar som levt längre på gatan kräver mycket mer tid och tålamod innan de kan känna sig helt säkra i ett hem.

Livssituationen för en gatuhund är väldigt hård och det slutar sällan lyckligt. Hundarna svälter, blir överkörda, förgiftade, plågas eller skadas utan någon möjlighet till att få hjälp. De slåss med andra hundar pga föda eller territorium. Nya kullar föds varje dag och allt går runt i en enda ond cirkel. Det är ett hårt och ofta hopplöst liv. Deras kontakt med människor består ofta i att de blir bortjagade när de söker mat och kommer som följd så småningom bli mer eller mindre vilda. Hundarna som fångas på gatorna hamnar ofta i den kommunala kennelservicen och där har de endast misshandel och en snabb död som väntar dem.

Hundarna behöver vår hjälp och vi som arbetar för Dogs of Portugal gör allt vi kan för att ge hundarna en chans till ett bättre liv med en kärleksfull familj och en chans till att bli bättre behandlade. Ge ditt stöd till våra hundar nu!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: