Hägnet

Cantinho da Milú – Milús hörna, är en privat gård belägen mitt i ”ingemansland” i Setubal, ca. 30km från Lissabon.

Hägnet startades av en väldigt beslutsam kvinna vid namn Milú, som i flera år ägnat sitt liv åt att rädda utsatta gatuhundar i Portugal. År 2008 köpte hon en bit mark och byggde upp hägnet från grunden. I april 2011 gick hon samman med några volontärer som senare kom att bli den ideella organisationen Dogs of Portugal.

I dagsläget finns det runt 450 hundar i hägnet, alla räddade från gatan eller övergivna i hägnet utav sina tidigare ägare som tröttnat på dem. Många hundar binds också till hägnets stängsel under nätterna och vissa blir till och med kastade över stängslet. Skillnaderna på livskvaliteten mellan en svensk familjehund och en portugisisk är oftast mycket stor. I Portugal anses inte hunden vara en familjemedlem och den får sällan komma innanför dörren till huset. Oftast står den bunden utanför, bor på altanen eller springer lös runt området, mat och vatten får den när ägaren kommer ihåg det. Vissa gånger blir de även utlämnade att leva på balkongen.

En av de vanligaste händelserna till att detta sker är från början ett oansvarligt valpköp. En liten leksak till sina barn som de sedan tröttnar på när hunden blir äldre och ”besvärligare” – oftast när den kommit upp i 1 årsåldern.  Då åker den raka vägen ut på gatan, till den kommunala kenneln eller till hägnet. Milu nekar sällan att ta in en hund då det många gånger istället resulterar i att man hittar samma hund bunden utanför hägnet dagen efter..
Oftast handlar det om söta, sociala hundar som är vana vid att få uppmärksamhet från människor och tycker om att leva med en familj – inte i ett hägn med hundratals andra hundar. Konstant oljud och begränsad mängd kontakt från människor kan göra vilken hund som helst att bli stressad, sorgsen och tillbakadragen. Men så fort en hund har blivit adopterad och kommit till en egen familj visar de oftast snabbt sitt rätta jag och kryper ut ur sitt skal.

I Portugal är man i stort behov av ändringar gällande den utbredda synen på hundar; de anses vara skadedjur, en börda och bör utrotas.
Om en hund blir sjuk kommer familjen välja att hellre lämna hunden på en ödeplats än att ”slösa pengar” på en veterinär. En familj flyttar och lämnar hunden kvar, exemplen på sådana misslyckanden är många.. Det grundläggande villkoret för hundar i Portugal är i allmänhet mycket sämre än i Sverige, då man i Portugal har en helt annan grad av grymhet mot sina djur. Detta är anledningen till att vi väljer att hjälpa dessa hundarna och stödja människor som arbetar hårt och länge för att se till att livskvaliteten för hundarna blir bättre.

Många av de hundarna som kommer till Milú har en tuff historia med både vanvård, svält och slag. Vi i Dogs of Portual arbetar hårt för att ge dessa hundar en andra chans i livet, en chans att få komma till en egen kärleksfull familj. Cantinho da Milú har en sk. icke kattunge politik, dvs att hundar som inte lyckas hitta ett hem får bo i hägnet resten av sina liv. Endast hundar som är döende och som inte anses kunna ha en bra livskvalitet  avlivas om det rekommenderas av en veterinär.

Hägnet har, speciellt jämfört med den portugisiska standarden, exceptionellt goda förhållanden. Ingen hund är kedjad, alla hundar lever i små grupper i rena och välhållna kennlar med tillgång till hundhus, korgar och filtar. Det finns stora, frigående områden innanför hägnet där flera hundar regelbundet blir utsläppta och får springa fritt under dagen. För att gruppen ska fungera så bra som möjligt släpps endast en hanhund ut om gången för att minska risken för ”dominansbråk” och hundarna får således chansen att leka, springa och umgås med såväl människor som nya hundar under en hel dag.
Hägnet har en mindre veterinärklinik där veterinärer kan utföra operationer på plats om det skulle behövas, detta är en av de viktigaste byggnaderna då det också har gjort det möjligt för dem att välkomna volontärhjälp från veterinärer. I samma byggnad finns även ett sk. ”sjukrum” där hundar ex. får vakna upp från en operation eller vistas under tiden de återhämtar sig. Man har också hägnat in ett större område där tex. ”fosterföräldrar” kan få chansen att umgås tillsammans med sina fosterhundar och man har även byggt till en mindre agilitybana. Det finns också en mindre inhägnad där eventuella adoptörer kan få möjlighet att umgås med de hundar de är intresserade av. Där finns tillhörande leksaker och annat för hunden som kan hjälpa honom/henne att slappna av.
Nyligen byggdes även ett hus ämnat för kontor, hundhus och boende för kommande volontärer med tillhörande bad- och sovrum.

Milú, personal och volontärer är alla mycket engagerade i att förbättra hundarnas situation i hägnet. Detta innebär att de behandlar hundarna på ett vänligt och omtänksamt sätt och utför även särskilda insatser för de hundar som behöver det.
Allt detta innebär att Cantinho da Milú har en hög andel välmående hundar, det i sig ger en positiv och stödjande effekt på alla hundarna i hägnet och man arbetar ständigt för att uppnå nya standardmål. Men även om många av hundarna har lärt sig att trivas och anpassat sig i sitt liv i hägnet skulle de naturligtvis ha det mycket bättre i ett kärleksfullt hem med en egen familj.

Milú och hundarna!

561120_10151060276412635_34620028_n

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

  1. Jag var och hälsade på hundarna hos Milu sommaren 2018. Min egen hund bodde där ett tag innan jag adopterade henne och jag var nyfiken på hur det fungerade där. Jag kan nu intyga att hundarna hos Milu är väl omhändertagna och allt som beskrivs i texten här innan stämmer. Hundarna har bäddar och hundkojor, mat och möjlighet att leka och springa av sig. Hon gör ett fantastiskt jobb och antalet hundar på hägnet ökar i rask takt. Adoptera gärna härifrån, det är ingen som tjänar pengar på dessa hundar, tvärtom. Jag fattar inte hur en hund kan vara så billig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: