Ehrliquia och Rickettsia

Ehriluia (canine ehrlichiosis) och Rickettsia är sjukdomar bland hundar och hundsläkten (ex. vargar) och de finns över hela världen. De går även under namn som ”pancytopeni”, ”hemorragisk feber/blödarfeber” och ”kennelfeber”.

  • Infektion:

Ehrlichia och Rickettsia smittas genom fästingar. Den ännu inte helt utvecklade fästingen äter från ett djur, infekterat med någon av sjukdomarna. När de här outvecklade eller en vuxen form av fästing sedan livnär sig på ett annat djur, sprids Ehrlichia/Ricjettsian till det djuret. Sjukdomen kan finnas i den utvecklande fästingen i upp till 5 månader. Detta betyder att en fästing kan bli infekterad på hösten och sedan infektera en hund nästa vår. Då dessa sjukdomar är en fästing-baserad infektion, är det inte ovanligt för infekterade hundar att ha andra fästing-baserade infektioner, så som Babesia (Borrelia).

  • Diagnos och symptom:

Ehrlichia/Rickettsia kan ha tre faser. Tecken på den mer akuta fasen av sjukdomen utvecklas först 1-3 veckor efter ett bett av den infekterade fästingen. Den varar oftast i 2-4 veckor. Ehrlichian går in via blodcellerna och förökar sig inuti dem. Pga blodet så hittas dessa celler i lymfkörteln, mjälten, levern och benmärgen. Blodplättar, de små cell fragmenten som hjälper blodet att tjockna, förstörs ofta också.
Rickettsiae är en typ av bakterie som sätter sig i kroppens vita blodceller, vilka förstörs under processen. Som resultat av infektionen förstoras lymfkörtel, lever och mjälte.

* anemi (blodbrist),

* feber,

* depression,

* slöhet,

* minskad aptit,

* svårighet att andas,

* ledont och stelhet,

* blåmärken

syns ofta. Många hundar kommer kunna slå bort infektionen. Om inte, kommer de in i en subklinisk fas. Alltså fasen innan några symptom kan observeras. I den subkliniska fasen kan djuret verka normalt och endast visa en gnutta blodbrist. Under den här fasen lever Ehrlichian/Ricketsian inuti mjälten. Den här fasen kan vara i månader, eller år. Slutligen så eliminerar hunden infektionen från kroppen, eller så utvecklas den till den kroniska fasen.
– Den kroniska fasen kan antingen vara mild eller allvarlig.

* viktminskning,

* blodbrist,

* neurologiska tecken,

* blödningar,

* ögoninflammation,

* ödem (flytande samling) i bakbenen

* feber

 

  • Tester:

Diagnosen baseras på de typiska kliniska tecknen och resulterar genom speciella blodtest. Ett positivt test demonstrerar att hunden har blivit smittad med Ehrichia, men inte att den nödvändigtvis är infekterad för tillfället. I det akuta skedet av sjukdomen, kommer antikropparnas nivå höjas avsevärt. Oftast så görs två test med två veckors mellanrum och resultaten jämförs. Hundar med en aktiv infektion kommer visa en betydligt större höjning i mängden antikroppar.

  • Förhindra:

Hemligheten att hålla hunden fri från Ehrlichia och Rickettsia är bra fästing-kontroll. Kolla efter fästingar på dig och din hund dagligen och ta bort dem. Var speciellt noggrann med att borsta och kamma om ditt djur varit i högt gräs eller snår.
När du tar bort fästingarna, se till att du inte mosar dem. Det bästa sättet att ta bort en fästing på är att nypa om fästingens huvud-del så nära till huden som möjligt med en pincett. För att huvudet inte ska sitta kvar i huden, vrid fästingen ett halvt varv och ryck till.
De bästa förebyggande medlen är spot-ons (ex. Pulvex, Frontline, Advantix etc.)  som stöter bort fästingar och som behöver sättas på var 4e vecka och fästing-halsband som håller i ca 4 månader.


  • Behandling:

Antibiotikerna: tetracycline eller doxycycline används. Behandlingen tar oftast 3-4 veckor, även om hundens symptom generellt förbättreas efter några dagar av behandling. Vissa hundar behöver blodöverföring eller intravenösa vätskor beroende på allvaret i sjukdomen. Generellt är prognosen under den akuta fasen god, om djuret är ordentligt behandlat. Hundar som går vidare till den kroniska fasen av Ehrliquia har en sämre prognos. Schäfrar och Doberman pincherhundar har en tendens att ha allvarligare kroniska former av sjukdomen


Det finns inget vaccin.

OBS! Detta är bara generella tips, varje behandling beror på fall till fall. Så om din hund har den här sjukdomen borde du rådfråga veterinären.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: