Leishmania

LEISHMANIA – inte så skräckinjagande som de flesta kan tro.

Blodparasitsjukdomen leishmania har fått stor uppmärksamhet i Sverige. Ofta på ett oseriöst sätt, ägnat att sprida skräck och fördomar mot utländska hundar. Sjukdomen finns och det är viktigt att veta så mycket som möjligt om den, om man har eller vill ha en importerad hund av något slag, eller funderar på att ta med sin hund till områden där sjukdomen kan spridas. Numera testas de flesta seriöst importerade s.k. ”hittehundar” för leishmania (leshmaniose, laishmaniosis, kala-azar, ”sjukdomen sandfly”). Begär alltid testning om du ska köpa en utländsk hund eller importera en hund. Man ska vara medveten om att inget test kan med 100 % säkerhet säga om hunden är infekterad eller ej. 100 % garantier kan över huvud taget sällan ges då det gäller levande varelser och hälsa. En importerad hund, och även en svensk hund som varit på semester vid Medelhavet, kan alltså vara infekterad även om den ”fritestats”. Det betyder inte att testintyget måste vara falskt utan att parasiten ökat efter testtillfället, eller att det är den ofrånkomliga osäkerheten med test som drabbat just den hunden.

Det viktigaste är att folk förstår att Leishmania inte är en farlig sjukdom så länge man behandlar hunden.

  • Smittspridning- och risk:

Leishmania orsakas av en parasit som lever i blodet. Parasiten sprids via en speciell sorts sandmygga (Phleobotomus) som finns i varmare klimat och alltså inte i Sverige.
Människor drabbas normalt inte om de inte har nedsatt immunförsvar eller frågan om barn. Man smittas alltså inte genom att klappa en infekterad hund, men väl genom att bli biten av den speciella sandmyggan. Människans kropp bekämpar parasiten på ett annat sätt än hunden och vi insjuknar normalt inte, samma gäller för katter. Den människa som insjuknar kan dock bli väldigt sjuk.

Den smittspridande myggan finns inte i Sverige och numera är det ingen som påstår att smittspridning kan ske på det sättet här.
Det finns en liten risk att smittan sprids från en infekterad hund till en annan individ även utan myggans inblandning. Det ska då ske genom blodblandning och ingen påstår längre att det är annat än en i det närmaste obefintlig risk. Man ska ändå självklart vara försiktig vid hantering av blod, sårvätska och dylikt från en infekterad hund.

  • Behandling och medicinering:

Se det inte som en definitiv dödsdom om din hund befinnes ha leshmania. Att man inte importerar och förmedlar till andra, hundar som man vet är infekterade, betyder inte att infekterade hundar genast måste avlivas.
Är sjukdomen långt gången kan avlivning naturligtvis vara det bästa för hunden, men upptäcks det i ett tidigt stadium kan hunden fortfarande få ett bra liv.

Parasiten försvinner inte vid behandlingen, som är livslång, men hunden kan ändå leva ett gott liv helt symptomfri, med medicinering. En hund kan vara ordentligt dålig då den börjar med rätt medicinering. Många hundar vi hört talas om har trots detta repat sig och blivit symptomfria.
Skulle dock hunden inte behandlas, eller om behandlingen sätts in för sent, så kommer sjukdomen bli dödlig.
De veterinärer jag frågat tycker att man ska ge tabletterna under hela hundens liv, även om symptomen försvinner – vilket den kan göra redan efter ett par veckor. En del hundägare har berättat att de slutat ge tabletterna efter en tid och att det går bra. Hundar kan vara utan symptom flera år efter avslutad medicinering. Kanske är det olika för olika hundar…

  • Vårt råd från DOP, till de hussar och mattar till leishmaniasmittade-hundar, är att hitta en bra veterinär som ni kan lita på. Allt för många ”icke leishmania-pålästa” veterinärer där ute är inte allt för förtjusta i import av hundar, samt de ”farliga” sjukdomar som de tar med sig. Har hunden leishmania kan veterinären helt enkelt vägra ge den vård, oavsett vad det gäller.

Så se till att din veterinär vet hur omständigheterna ser ut, förhoppningsvis är det en veterinär som delar samma åsikt som vi och dessutom vet exakt vad sjukdomen handlar om.

Information från:
Chanshund 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: